• 1 mars, 2021

Bo i fritidshus – en topp 5 lista

Bo i fritidshus – en topp 5 lista

Bo i fritidshus – en topp 5 lista 768 1024 Jenny Erica Wright

Under totalt 6 månader under den varma perioden i Sverige, bodde jag och min familj i ett fritidshus. Det var en härlig tid, tyckte vi alla. Här är våra 5 främsta anledningar till att vi trivdes så bra med livet i stuga/att bo i fritidshus.

Mysigt och gammeldags

Stugor är ju så mysiga; det mesta med fritidshus bjuder in till en hög mysfaktor som i vårat fall innebar det lilla köket med porslin sedan mormors tid. I köket fanns också den vedeldade spisen för att värma vatten i, och den sköna fåtöljen i vardagsrummet att krypa upp i med en bra bok om kvällarna. Mys, helt enkelt.

bo i fritidshus

Gamla vedeldade spisen tände vi varje dag för att värma vatten och värma huset.

Uteluft och rörelse

Med naturen som trädgård skapade det en lust att vara ute mycket och att röra på oss. Varje dag var vi utomhus i flera timmar och beroende på väder gick vi promenader, joggade, åkte skidor, åkte pulka eller rodde i båten på sjön.

Snön, naturen och lugnet bjöd in till rörelse, som exempelvis skidåkning.

Djurlivet på naturtomt

Åt vilket väderstreck vi än tittade ut från stugan fanns där natur. Naturtomt betyder att även djuren trivdes hos oss till vår förtjusning. Vi åt frukost till ekorrar-bebisarna som busade i trädet intill köksfönstret och hararna som mumsade gräs. Under förmiddagen flög örnen ljudlöst och högt på himlen. Dagtid kom småfåglarna fram och vilade i träden. På eftermiddagen höll fjällugglan span från staketet intill sjön, och i skymningen skymtade vi räven komma hem igen efter en dag på vift.

Enkelheten med att bo i fritidshus

Det som gav riktig ro var att göra vardagssysslorna för hand och att låta dem få ta den tid som behövdes. Hämta vatten, värma vatten, diska för hand och så vidare. Vi hade tur med vädret som bjöd på sol 9 dagar av 10, kändes det som. Det var skönt att bara vara här och nu i vardagen. Härlig känsla var det också att känna att händerna klarade av att få hushållet att gå runt. Nu vet vi att vi klarar oss även utan lyxen med att ha maskiner som hjälper oss.

Veden stod uppstaplad och klar att tända brasa med.

Slutligen bastun

Det mysigaste var att bada sig ren i den vedeldade bastun med utsikt över sjön. Göra upp en eld med några ved-klabbar, höra hur det sprakar i kaminen och sedan ett par timmar senare starta med ett dopp i sjön (på sommaren). Oslagbart!

Bastun med utsikt över sjön – hur mysigt som helst!


Om du blev mer nyfiken på liknande texter kan jag rekommendera bo på landet, minska dina kostnader med 7 smarta tips, och det bästa med att jobba hemifrån.