• 8 februari, 2021

Bo på landet, så är det

Bo på landet, så är det

Bo på landet, så är det 1024 768 Jenny Erica Wright

Drömmer du om idyllen på landet med oändliga sommarängar i blom, kvällsdopp i sjön vid en brygga och charmiga röda hus med vita knutar? Livet på landet kan vara otroligt härligt, men är det alltid så att bo på landet? Själv har jag bott i både storstad, mindre stad, i ett samhälle, i liten by och helt och hållet ute på landet.

Idag listar jag toppen och botten med att bo på landet.

Ögongodis vart du än tittar

Det går inte att värja sig mot det vackra på landet, det finns i varje detalj. Landet bjuder på utsikter av ett eller annat slag. Det kan vara fält, ängar, vattendrag, kullar eller skogsmark och är som ögongodis rakt framför en.

Drömmigt att bo på landet kvällar som dessa.

Lugnet är allt

Tempot är lugnt på landet. Du är där du är och gör det du gör. Närvaron är stor här och nu och det är fridfullt. Det finns inget att skynda dig till, du är redan framme på destinationen. Lugnet i vardagen uppskattar jag mycket.

Människorna på landet

På landet känner du till dina grannar jämfört med inne i stan där det kan gå en obemärkt förbi. Människorna som bor på landet runtomkring dig blir viktiga på ett annat sätt då de är dem du kanske småpratar med, och många gånger hjälps man åt med saker där fler händer än två behövs.

Ljuva natur

På landet bor du per automatik i naturen, i samklang med den lokala natur som finns just där du är. Det är fint att bli förankrad med vår natur där du kan hämta energi och känna tillhörighet. Det finns forskning kring människan och naturen och hur den påverkar oss positivt.


Det här är mindre bra på landet, enligt mig…

Den indiska restaurangen

På landet är självklart bekvämligheter och nöjen begränsat jämfört med inne i stan. Du kan inte i förbifarten kvista förbi den lokala indiska restaurangen för att hämta upp mat, för den finns helt enkelt inte. Att inte kunna köpa med sig mat ibland är helt klart ett minus, särskilt för någon som inte gillar att laga 14 måltider i veckan.

Agenda och ligga steget före

Exakt så, planering av diverse saker i vardagen behöver ständigt göras. Själv tänker jag mycket på mat här, haha! Tar smöret slut, är smöret slut. I bästa fall får du knacka på hos grannen och hoppas att du kan få låna.

Oh, så mörkt

Livet på landet är väldigt mörkt under vinterhalvåret. Det är inte som i stan där gatubelysning lyser in genom fönstren, utan på landet är det mörkt på riktigt. Tips är att ha pannlampor och ficklampor redo!

Lugnet – igen?

Ibland kan lugnet bli till nackdel, jag listar alltså lugnet som både toppen och botten på samma gång. Ibland behövs den där pulsen, det där som snurrar på, oberoende av vad du gör. Pulsen kan ge liv och ny energi till något som saktat in på tok för mycket. Rushen saknar jag därför på landet ibland.

Det finns också molniga, tröga och trista dagar på landet där ingenting pockar på din uppmärksamhet.


Lilla byn ger dig kanske mersmak på boende utanför stan?