• 25 mars, 2021

Föräldraledig med bebis? Här är mina 4 bästa tips!

Föräldraledig med bebis? Här är mina 4 bästa tips!

Föräldraledig med bebis? Här är mina 4 bästa tips! 841 1024 Jenny Erica Wright

Ska du vara föräldraledig för första gången undrar du säkert hur det kommer att bli. Hur kommer era dagar och nätter att se ut? Jag ska ge mina 4 bästa tips på vad jag hade behövt veta inför min första föräldraledighet för nu hela åtta år sedan. En sak är i alla fall säker – det blir troligtvis inte som du tänkt dig och det är helt i sin ordning.

Sov när bebisen sover

Mitt bästa och viktigaste tips som jag själv inte tog vara på fullt ut är att passa på att vila och sova när bebisen gör det. Nattsömnen blir inte som förut, och du kommer må och fungera väldigt mycket bättre om du har fått ordentligt med sömn. När bebisen somnar en stund på dagen är det lätt att vi tänker att vi behöver städa undan, fixa något eller så fastnar vi scrollandes på mobilen. Passa på att bara ta igen dig istället. Städa och fixa kan du istället göra när bebisen är vaken till exempel hängandes i en bärsele.

Ut i ljuset

Alla människor mår bra av frisk luft, ljus och rörelse. Passa på att gå promenader varje dag med barnvagnen eller bärselen. Det var något jag njöt av under min föräldraledighet. Blir bebisen ledsen/hungrig under promenaden, ha amning eller flaska förberett så blir det mycket enklare.

Träffa andra föräldrar

Som föräldraledig med liten bebis kan man känna att det lider brist på andra vuxna att prata med. Oftast mår vi bra av att se och träffa andra vuxna. Har du andra kompisar som är föräldralediga? Toppen, vilken lyx i så fall! Då finns all världens möjlighet att spendera tid ihop under era föräldraledigheter. Det finns också öppna förskolor runt om i landet dit föräldralediga kan gå med sina små barn och träffa andra mammor och pappor. Det är ett bra sätt att lära känna nya människor i samma sits som du. Det brukar vara uppskattat av både stora som små. Vi var ofta på öppna förskolan under den första föräldraledigheten och var så tacksamma att den möjligheten fanns.

Starka band

Passa på att vara närvarande med bebisen så mycket det går. Var nära, gosa, ha ögonkontakt och skapa de där livsnödvändiga banden till din bebis. Låt saker få ta den tid de tar och ha lagom många saker inplanerat. Känn inte stress över att hinna göra tio andra saker om dagarna, utan låt det ta den tid det tar till att hitta din nya roll som förälder och framförallt till att lära känna ditt barn. Jag tyckte överlag att föräldraledigheten med bebis var en mysig tid, och är tacksam nu i efterhand att ha fått den tiden.

Hoppas du också kommer att njuta i stort av din föräldraledighet!

Jag under en promenad med barnvagnen (den är inte i bild, nej) i vårvädret som föräldraledig för första gången.


För fler relaterade inlägg vill du kanske läsa vidare på att resa med barn.