• 11 februari, 2021

Minimalistisk livsstil – en liten stor glädje

Minimalistisk livsstil – en liten stor glädje

Minimalistisk livsstil – en liten stor glädje 768 1024 Jenny Erica Wright
Minimalistisk livsstil

⁠En minimalistisk livsstil kom på köpet för drygt ett år sedan när jag och familjen bestämde oss för att sälja vårt hus och saker för att lättare kunna resa och bo i världen. Minimalismen har bjudit på förvånansvärt mycket bra och det ska jag dela med mig av längre ner. Men först behöver vi börja från början…

Det kan vara bra att ha

Människor är samlare, och ofta har vi många ackumulerade saker hemma, för tänk om. Det kan vara bra att ha i framtiden, säger vi. Det fylls på i förråden under årens lopp och efter ett tag vet vi inte längre vad vi har där. Än mindre kommer vi in i förråden, eftersom det nu är så mycket saker där. Vi har sparat för att det kan vara bra att ha, men glömt bort vad vi faktiskt har sparat. När vi inte kommer åt det vi har, för att vi har för mycket i förråden, tvingar det oss att på nytt köpa något vi redan har när vi behöver det.

Denna cirkel påverkar:

  • Vår ekonomi. Onödiga utgifter på att köpa samma sak flera gånger.
  • Resurser. Onödigt att konsumera ur ett miljöperspektiv.

Vi äger

Idag är det normaliserat att ha och att äga saker i vårt samhälle. Vi ska äga och ha, det är vår rätt. Fast, är det vår rätt att förbruka jordens resurser för att vi kan?

Det jag och min familj upptäckte var att med mindre saker och ägor kunde mer tid och energi läggas på andra delar av livet. Det blev en fantastisk upptäckt och startskottet på ett annat sätt att leva.

Ta hand om varandra

Nu tar vi i större utsträckning hand om oss och varandra, istället för att merparten av tid tagit hand om materiella saker. Vi är tillsammans mer, vi är utomhus mer, vi tränar mer, vi sover mer och vi umgås mer med andra. Det upplever vi som en stor vinning i vår hälsa och välmående överlag.

Minimalismen har också bidragit till en större medvetenhet kring naturens resurser, vilket känns viktigt. Det vi väljer att göra påverkar naturen och dess förlopp, allt hör nämligen ihop.

Jag kommer ihåg första gången jag blev visad hur sopor grävdes ner i naturen i enorma utgrävningar för att sedan täckas över. Det tar många, många år för soporna att brytas ner och de producerar toxiner medan detta pågår. Så här fungerar så kallade ”landfills”. Jag blev berörd och började tragiskt nog tack och lov att gråta när jag såg detta. Vad har vi för rätt att göra såhär mot vår planet som ger oss liv? Är det rimligt att vi ska konsumera på detta sätt för att sedan, bokstavligt talat, slänga ut det i naturen?

Tacksamhetens sköna mättnad

⁠Nuförtiden har jag ett eller endast några få exemplar av det jag behöver som exempelvis ett par gympaskor. Jag tar hand om dem och uppskattar dem mer än jag gjorde förut. Jag känner större tacksamhet över dessa skor idag, eftersom jag har blivit medveten om möjligheten de ger mig. För att bryta ner det till sin minsta beståndsdel kan jag, med gympaskorna på fötterna, på ett behagligt sätt gå en promenad, gå ut i naturen, upptäcka nya platser och umgås med människor. Det är härligt och gör mig glad att få känna denna tacksamhet varje dag! Jag tror att med mindre har det blivit tydligare vad som har ett värde för mig. Oväntat, eller hur?

Tänk tillförlit

Det bästa tipset jag kan ge till dig som vill gå mot en minimalistisk livsstil är att ha tillit till att kunna skaffa något om det behövs – sen. Det går alltid att komplettera längs vägen om det behövs. Det går också att låna av varandra eller att hyra om det inte ska användas ofta. Ha tillit till att du kan skaffa dig det du behöver om och när du behöver det.

Ryggsäcken är lättviktig

För att försöka summera känslan av en minimalistisk livsstil blir det något i stil med: livets ryggsäck är helt enkelt lättare att bära runt på🎒⁠. Du tar dig lättare fram med en mindre packning och kan göra mer av det du gillar på ett sätt som är bra för dig och naturen. Ja, jag vågar nog påstå att den minimalistiska livsstilen är ett hållbart sätt att leva på.


⁠Om du gillade inlägget kan du fortsätta läsa vidare på relaterade ämnen jag har skrivit om förut som handlar om hur du kan minska kostnader och att få det du vill ha.