• 22 januari, 2021

Minska dina kostnader med 7 smarta tips

Minska dina kostnader med 7 smarta tips

Minska dina kostnader med 7 smarta tips 1004 1024 Jenny Erica Wright

För att i slutänden få mer pengar över varje månad och därmed en förbättrad privatekonomi, är det klokt att angripa saken från olika håll. Idag kommer jag att skriva mer om hur du kan minska dina kostnader, baserat på de erfarenheter jag har.

Handla under REA

Det är smart att handla dina kläder, elektronikprylar, hotellnätter och så vidare under REA. Passa på att exempelvis handla efter jul eller under Black Friday. Gå gärna in på sajter som jämför priser, då ser du direkt om något företag rear ut något just nu. I princip alla nya ting har jag inhandlat under reor och sparat många tusenlappar.

Second hand

Att handla begagnat, eller second hand, som det kallas upptäckte jag för ett par år sedan. Barnen hade slitigt ut det mesta de haft på sig, och lilla trean kunde därför inte ärva av storasyskonen. Hon behövde därför nytt, fast jag visste hur fort hon skulle växa ur allt…

Då bestämde jag mig för att åka till Lilla Livs garderob som är en second hand butik för barn och OJ VAD ÖVERRASKAD JAG BLEV! Så mycket fint hängde där i rader, helt och rent koordinerade utefter storlek och plagg. Det mesta såg ut som nytt och det var som en dröm att handla på detta vis. Jag återvände många gånger till den butiken och hittade även fler second hand butiker som nu är ett av mina favoritsätt att handla på, även till mig själv. Kom ihåg att det går bra att tvätta kläder om du har handlat second hand och det ska du ju ändå göra även med helt nya kläder.

En favoritsida som jag använt mig av i många år är Blocket. Framförallt tycker jag att blocket fungerar bra i storstäder där urvalet är större. Jag har hittat väldigt mycket av det jag har letat efter genom åren, och fått sålt det jag velat sälja. Köpa second hand kräver viss framförhållning, och med lite tålamod brukar man hitta det man letar efter.

Hushållets antal bilar

Bilen står för en av vardagens dyra post. Inte nog med att bilen i sig kostar att köpa/ha lån på, det tillkommer automatiskt andra kostnader när du äger en bil. Dessa kostnader är service av bilen, bränsle, försäkring och eventuella reparationskostnader om när bilen går sönder. Bor du i stan behöver du också tänka på att ha parkeringsplats till bilen vilket i sig också är en utgift.

Att fundera kring hur bilen används i ditt hushåll kan vara av stort värde. Kanske behövs det bara en bil, istället för fler? Kanske behövs det inte alls en bil, utan det går bra att cykla, åka kommunalt eller hyra bil vid de enstaka tillfällen bilen ska användas.

Abonnemang

Ta för vana att regelbundet gå igenom alla abonnemang som du och hushållet har. Finns det något som ni inte använder längre och kan säga upp? Här kan du hitta diverse abonnemang på tv-kanaler och musik som inte nyttjas för tillfället. Är det så, säg upp abonnemanget! Du kan alltid komma tillbaka som kund vid ett senare tillfälle om du skulle vilja.

Försäkringar

Gå igenom försäkringar regelbundet och uppdatera enligt vad du och hushållet har för behov. Ofta betalar vi flera tusenlappar i månaden på olika försäkringar, fast vi kanske inte är så insatta vad de egentligen gör för oss? Läs på! Jämför försäkringar och uppgradera om det behövs, och ta bort om de inte längre är aktuella.

Hur du bor

Boende är för de flesta en större utgift varje månad. Här finns stor möjlighet att påverka. Kostanden för boende varierar helt beroende på hur du bor, var du bor, hur stor boyta du bor på, driftkostnader och i vilken form du bor. Med form menar jag om du äger ditt boende, eller om du hyr ditt boende. Fundera här på vad hushållet behöver och vill lägga pengar på. Kanske upptäcker du att du kan bo på helt andra sätt än du gjort hittills?

Regelbunden utvärdering

Det bästa tipset jag har för att minska kostnader är att ta för vana att regelbundet utvärdera vad du och hushållet lägger pengar på. Utvärdera gärna flera gånger per år för att få en tydlig bild över vad och vart pengar går till. När du utvärderar kan du direkt ta bort onödiga kostnader som slentrianmässigt ”bara finns där”. Det är möjligt att du kommer bli förvånad! När du utvärderar tar du kontroll över din ekonomi, eftersom du aktivt kan styra hur du spenderar dina pengar på ett medvetet sätt.

Stort lycka till med att få mer pengar över genom att minska dina kostnader.


Blir du nyfiken på fler liknande inlägg, föreslår jag att du läser vidare på det bästa med att jobba hemifrån och få det du vill ha.