• 4 mars, 2021

När ångesten kom på besök

När ångesten kom på besök

När ångesten kom på besök 1024 768 Jenny Erica Wright

Det brukar börja på toppen – livet är härligt, det går bra och vi har mycket att göra inom många fält samtidigt. På jobbet är det möten, kunder, projekt och mål som rivs av i ett högt tempo. På helgen umgås vi med vänner och familj och vi hittar på roliga saker tillsammans. Det blir sena kvällar, tidiga mornar, en del kaffe och ett gott glas vin eller två. Livet är härligt, eller hur?!

En aning tight

Möjligtvis är det lite tight i kalendern om vi gluttar, fast bara en aning. Det är så det är, tänker vi. Ska vi komma någonvart får vi inte ligga på latsidan. Sova får vi göra en annan gång, vi hinner inte nu – och det är just i den tanken som vi går bet.

The tipping point

Sedan händer något som får skutan att tappa kurs. Vi kanske blir sjuka och får feber. Vi kanske inte hann förbereda oss inför det viktiga mötet, eller blev stressade när vi inte hann i tid. En sådan eller annan liten händelse blir ”the tipping point” för kroppen, som kontrar med en reaktion. Precis enligt manus.

Besök i farstun

För mig var det så här:

Jag satt i soffan i vardagsrummet. Plötsligt blev det helt tyst i öronen, inte ett ljud hördes fast jag såg att barnen lekte runtomkring mig. Benen domnade och det var märkligt hur jag svettades och frös om vartannat. Jag upplevde att det var tung luft i rummet, det gick trögt att andas. Rummet kändes trångt och känslan av att väggarna skulle ”falla in” var överhängande. Gråten satt som en grå sten i bröstet och tårarna brände bakom ögonen.

För många år sedan hade jag inte kunnat sätta ord på vad detta var. Under åren har jag lärt mig mer om det och den här gången vet jag exakt vad det är som händer. Det är ångesten som är här på besök. Jag blev egentligen inte förvånad, för jag hade känt ångesten stå och fingra på dörrhandtaget ett tag innan den väl tog steget in i farstun.

Välkommen in, sa jag. Det finns en plats här bredvid mig i soffan.

Ångesten bjuder på en hel selektion av symtom, som den här boxen med praliner också gör.

Tiden efteråt

Upplevelsen är oerhört obehaglig. Fast viktig. Ångesten har information att ge mig och jag lyssnar tålmodigt.

Utomhus går det lättare, symtomen lindras. Det går bra att andas och därute finns inga väggar som kan falla in. Luften, gatorna och de andra människorna blir en distraktion som känns positiv.

Efter ett par dagar tvinar ångesten sakta bort och iväg. Den första tiden efteråt är jag rädd att den ska komma tillbaka. Att befinna sig mitt i en period av ångest är allt annat än behagligt, det vet den som har upplevt det.

Symtom på ångest byggs upp över tid

Ångest är reaktioner från nervsystemet som en person inte kan styra över. Vår vän kroppen signalerar till oss att den är överbelastad, en helt naturlig reaktion med andra ord. Ångesten kommer som ett brev på posten för att göra oss uppmärksamma på att det vi gör inte fungerar, att vi behöver tänka och styra om.

Ångesten är funktionell och vill vårt bästa, kom bara ihåg att då lyssna på gästen som just klev i farstun.


Vill du läsa mer om ångest och vad det är, skriver 1177 om ångest på ett enkelt och tydligt sätt. Therese Lindgren var sommaren 2020 sommarpratare i P1 där hon delar med sig om ångest och vad det har inneburit för henne, lyssna gärna.

Fler inlägg på bloggen som spinner vidare på liknande teman är det skaver, och sluta hoppas, börja göra.

4 comments
 • Jennie 5 mars, 2021 at 10:21 f m

  Skickar en stor kram.
  Var härligt att prata med dig häromdagen

 • Mimmi 8 mars, 2021 at 6:48 e m

  Gör likadant nuförtiden. Bjuder in ångesten och deppen, ser dem som signaler på att ta paus. Tror det var Winston Churchill som kallade sin ångest för en stor svart hund som alltid lufsade runt honom. Försöker tänka så.♥️

  • Jenny Erica Wright 10 mars, 2021 at 6:58 e m

   Signaler om att ta paus och att det är okej, det är klokt. Lyssna… Låta saker ta tid.

Comments are closed.