• 25 februari, 2021

Orden fick mig att byta synvinkel

Orden fick mig att byta synvinkel

Orden fick mig att byta synvinkel 1024 1024 Jenny Erica Wright

För fjorton år sedan myntade en god och klok vän orden som fick mig att inta en helt annan synvinkel i mitt liv. Orden var och är så bra än idag!

Bakgrunden var att vi just hade avslutat en kandidatexamen från universitetet och var hungriga på jobb. Jag hade fått en intervju och var nervös över vad arbetsgivaren skulle tycka om mig, skulle de gilla mig tillräckligt mycket för att erbjuda mig ett jobb? Vi gick igenom vad jag skulle säga, vad jag skulle ha för svar på tänkbara frågor som jag skulle få under intervjun. Men det lugnade mig inte, utan jag oroade mig hela tiden vad de skulle tycka om mig.

Orden som vände på allt

– Erica. Vilka frågor ska du ställa till arbetsgivaren? Kom ihåg att du lika mycket ska välja dem, som de ska välja dig.

Det var orden som flyttade perspektivet och gav mig en helt annan synvinkel. Så hade jag inte tänkt alls från början. Det var klart att JAG lika mycket skulle göra ett val. Det var ju jag som skulle ge av min tid och kunskap. Vad skulle jag få ut av arbetsplatsen OM JAG VALDE att gå dit?

Synvinkel

En annan synvinkel kan förändra allt. Åh, vad glad jag är för att min vän sa det där orden till mig.

Jag blev aktiv

Jag satte igång att förbereda frågor till arbetsgivaren; hur såg de på utveckling, arbetsklimat, stämningen och så vidare. Om jag valde att arbeta hos dem, hur skulle dagarna då se ut för mig? Vilka förväntningar kunde jag ha?

Intervjua intervjuaren

Min nervositet var som bortblåst inför intervjun, eftersom det var lika viktigt att jag bildade mig en uppfattning om arbetsplatsen som de av mig.

Att intervjua intervjuaren är alltså lika viktigt som att intervjuaren intervjuar dig. Det ger dig en inblick i vad det är för personer som arbetar på en arbetsplats och vad du kan förvänta dig.

Du gör valet

Var inte nervös över hur någon annan uppfattar dig, för det kan du inte styra över. Lägg istället krutet på att ta reda på så mycket som möjligt om motparten, eftersom det i slutändan är du som ska göra ett val som påverkar din tid och din vardag.


Läs gärna vidare på inlägget som handlar om att ändra sig, och prova något annat.

2 comments
  • Mimmi 8 mars, 2021 at 6:56 e m

    Så bra!
    Minns en person som skrek åt en chef en gång: ”Ni behöver mig mer än jag behöver er!!” Jag garvade inombords hela dagen. För nånstans var det så rätt, om än lite ilsket just där och då. 😂👌♥️

Comments are closed.