• 22 mars, 2021

Till oss föräldrar under en global pandemi

Till oss föräldrar under en global pandemi

Till oss föräldrar under en global pandemi 1024 949 Jenny Erica Wright

Det här inlägget är dedikerat till alla oss föräldrar som just nu lever under denna globala pandemi som pågår. Den är till oss föräldrar som försöker göra vårt bästa att vara trygga vuxna för våra barn, fastän vi ibland själva hamnar i oro kring nuläget. Den är till oss föräldrar som älskar våra barn, fast inte har några svar att ge på frågor kring hur framtiden kommer att se ut.

Pandemi och föräldraskap

Våra barn växer upp under en global pandemi, och vi är deras föräldrar.

Corona är normaliserat

Sista tiden har jag gått runt med flera tankar kring denna pandemi som inte passerar obemärkt förbi någon av oss. Jag hör barn dagligen prata om när Corona är över, och vad de ska göra då. Treåringen berättar glatt hur hon påminner hennes kompisar på förskolan om att hålla ”corona-avstånd” i toalettkön. Vi lämnar av våra barn utanför skola och förskola, har inte sett lokalerna de vistas i på en evighet.

För våra små barn har Corona blivit en normalitet, något som de procentuellt har levt med en stor del av deras liv. Corona är normaliserat.

Vart är våra föregångare?

Vi har inga förebilder, inga goda exempel på hur vi som föräldrar kan på bästa sätt ta hand om och möta våra barn under denna speciella tid. Det var cirka hundra år sist världen möttes av en global pandemi. Det betyder att det finns få exemplar kvar som levt igenom något liknande. Därmed blir det på ett sätt som att uppfinna hjulet på nytt för oss idag. Hur tar vi oss igenom detta på daglig basis?

Framtiden har alltid varit oviss

Osäkerheten och framtiden är oviss på ett alldeles uppenbart sätt. Egentligen har nog framtiden alltid varit lika oviss som den upplevs nu. Skillnaden är att innan Corona slog till var vi bara lyckligt omedvetna om det.

Toalettpappret som hårdvaluta

Jag tror att pandemin har jordat oss/grundat oss i västvärlden på ett sätt som nutiden saknat motstycke till. Vi lär oss nu att inte ta något för givet i stort och smått. Jag minns för ett år sedan när pandemin på allvar satte igång. Svärmor tog med toalettpapper till lekparken och gav oss, eftersom det var svårt att få tag i på affärerna under denna tid. Toalettpapper blev hårdvaluta som utbyttes i parkerna, vem hade föreställt sig det bara ett par månader tidigare?

oanat på horisontlinjen

All kärlek till oss föräldrar som försöker vara de bästa föräldrarna vi kan vara för våra barn i denna tid. Denna pandemi är något nytt som de flesta av oss inte förutsåg stiga på horisontlinjen. Våra barn växer upp under en global pandemi. Vi är föräldrar under en global pandemi. Och vi ska igenom den samtidigt som historia skrivs.


Gillade du detta inlägg vill du kanske läsa vidare om pandemin och hur den påverkar oss.