• 25 december, 2020

Polarnatten är här

Polarnatten är här

Polarnatten är här 1024 768 Jenny Erica Wright
Polarnatt i norra Lappland

Det var ända sedan jag var barn som jag upplevde den senast, alltså polarnatten. Som barn var polarnatten inget jag gick runt och funderade särskilt mycket på, det var helt enkelt mörkt på himlen nästan jämt runt jul. Jag minns promenader i ett snöande Kiruna och ändå ett bländande ljust sken från gatlycktor som reflekterades i snön både på marken och på snöflingorna som föll ner. Idag, nästan 30 år senare, får jag uppleva polarnatten igen. Tillsammans med min familj.

Solen gick upp för sista gången i år

Den 7:e december gick solen upp för sista gången i år här i norra Lappland (soluppgången var klockan 11:06 och solnedgången skedde klockan 11:33). En speciell tid väntar naturen och oss nu, en tid när solen lyser under horisontlinjen i ungefär en månads tid.

Är det totalt mörker dygnet runt?

Tidigare denna månad frågade jag oroligt om det skulle vara totalt becksvart dygnet runt. Jag vet svaret nu, och nej, det är inte helt mörkt dygnet runt och då räknar jag inte in gatubelsyning som faktiskt lyser upp en hel del mot den vita snön. Det är ett sorts skymningsljus ett par timmar varje dag, och det upplevs nästan som dagsljus när det är som starkast. Föreställ dig en grå dag med tunga regninga moln, ungefär det ljuset är det närmasta jag kan likna det vid.

Polarnatten levererar färgspel

Färgspel i polarnatten

Att det kunde vara så vackert ändå? Är det en klar dag syns fina ljuva färger på horisonten som söderut lyser upp i orange/rosa toner. Norrut syns istället ett mer mörkblått ljus. Med lite tur hittar vi snart ett gröndansande norrsken på den mörka himlen som skiner ikapp med stjärnorna.

Nästa år går solen upp igen

Den 5:e januari 2021 klockan 11:16 ser vi solen igen innan den går ner 50 minuter senare. Polarnatten tar därmed slut och en betydligt ljusare tid väntas. Den ljusfattiga polarnatten kompenseras i en väldig fart som jag tycker är svår att förstå! Den 31 januari kommer soluppgången att vara redan klockan 08:58 och gå ner igen klockan 14:37, och denna skillnad på loppet av ett par veckor bara. Otroligt!


Här och här kan du läsa mer om den magiska polarnatten.