• 16 december, 2020

5 tips att göra i Portugal med barn

5 tips att göra i Portugal med barn

5 tips att göra i Portugal med barn 1024 768 Jenny Erica Wright

Planerar ni att resa till Portugal med barn – bra val! I Portugal råder en lugn och vänlig atomsfär som passar bra för barnfamiljer att åka till.

I början av januari 2020 åkte jag och min familj till Portugal och stannade i totalt 10 veckor. Vi förälskade oss i landet, mycket på grund av den mysiga stämningen på gator och torg. Här delar jag med mig av fem saker att hitta på tillsammans med barn i Portugal. 

Pena Park and Palace

Barn upptäcker stigar i Pena Park i Sintra

I staden Sintra hittas fantastiska Pena Park och Palace! Palatset står högst uppe på ett stort berg (mitt inne i stan!) och därifrån får ni en spektakulär utsikt. Trädgården som ligger runt palatset är något utöver det vanliga; vacker, stor och sagolik. Där kan ni upptäcka i flera timmar utan att tröttna. Trädgården ligger i en lutning ner från palatset och det finns många stigar och vägar att förtrollas av. Naturen där är som hämtat ur en saga.

Ni kan gå upp till palatset genom att följa vandringsleder. Det valde vi att göra då vi ville se mer av naturen och utsikterna längs stigarna. Det tog cirka 1 1/2 timme för oss att komma hela vägen upp, inräknat ett bananätarstopp. Det finns även buss som går upp och ner från palatset, och det tar cirka 15 minuter åt vardera riktning. Pena Palace och trädgård är väl värt ett besök.

Lisbon Oceanarium

Stor fisk på Ocenarium i Lissabon

En rolig och intressant plats som tar med er ut i havets värld. På Ocenarium träffar ni på allt ifrån de minsta grodorna till de största hajarna. Både stora och små får intressanta upplevelser med många av havets djur och en unik chans att lära er mer om haven och hur vi människor påverkar hur haven mår. 

Det tar mellan 2-4 timmar att gå igenom hela Ocenarium med små barn. Barnvagn går lätt att köra runt där, om det behövs.

Jardim do Cerco

Barn gungar gungbräda i lekpark i Mafra, Jardim Do Cerco

Bakom det pampiga palatset i staden Mafra ligger vackra palatsträdgården Jardim do Cerco. Där kan ni strosa runt och njuta av hur solens strålar skiner in mellan de lummiga träden. Gå igenom hela parken och en bit in så får barnen en överraskning, för där ligger nämligen en sor lekpark. Bredvid lekparken finns gott om picknick-bord att fylla på energi vid. Väldigt smidigt, enkelt och härlig miljö! 

Pavilhão do Conhecimento

Mot Pavilhão Do Conhecimento.

Lissabons vetenskapsmuseum för barn, Pavilhão Do Conhecimento! Behöver jag säga mer? Helt fantastiskt roligt och lärorikt för barnen, och likaså för föräldrar. Alltid något nytt på gång, passa på att gå hit. Pavilhão Do Conhecimento ligger ett stenkast ifrån Ocenarium i Lissabon, precis vid havet. Det är ett trevligt område att promenera runt i och det finns många restauranger att välja på.

Stränderna

Fantastiska stränder i Portugal. Klippor och hav.

Portugal har oändligt många stränder då stora delar av landet är kustremsa. Det finns alltså mycket strand för barnen att leka på och utsikterna är ofta något alldeles extra.

Vissa stränder lämpar sig bra för bad, medan andra stränder har stora vågor där surfarna håller till. Portugal lockar till sig surfare från hela världen då det är ett riktigt surfingmecka. Åk till olika typer av stränder för att uppleva lite av varje.


Det här var en glimt av saker att göra i Portugal med barn och det finns givetvis mycket mer att upptäcka. Vi kommer garanterat att återvända!

För fler användbara tips läs också resa med barn – 5 enkla tips för succé.