• 18 februari, 2021

Rensa ut huset

Rensa ut huset

Rensa ut huset 821 1024 Jenny Erica Wright

Det är bara toppen på isberget som ses, brukar vi metaforiskt beskriva något som gömmer en hel värld som inte syns för oss. Precis som att rensa ut ett hus. Vi rensade ut vårt gamla hus i samband med att vi skulle flytta ut hösten 2019, och det var mer som att krascha med fören rakt in i hela isberget. Detta hela isberg uppenbarade sig mitt framför oss, och må jag säga att det bjöd på överraskningar! Jag kunde ha haft bättre koll på vad som gömde sig i alla vrår. Nu tänkte jag roa er med att osympatiskt berätta vad jag fann.

Råsaftcentrifugen gick… inte så ofta

Jag startar lite försiktigt med köket, som förövrigt var platsbyggd av lokal snickare. Extra stort med massor av lådor och skåp rymde mer och därtill. Här skulle under ske, i husets kärna så att säga. Om falukorv är ett underverk så lyckades vi onekligen.

Det vanligaste jag hittade var: stekpannor för en hel livstid, grytor och köksredskap av alla de slag. Serviser (som vi var livrädda att barnen skulle ha sönder). Det fanns också mängder med koppar med olika tryck såsom godingen ”Hey Atlanta”.

Det mest udda jag hittade i köket var (för er som känner mig): egen råsaftcentrifug (allvarligt talat, det finns juice att köpa), handdammsugare (som att den stora dammsugaren inte dög??). En smörgåsgrill, fondue set (say whaaaaaat) och bröstpump. I skafferiet hittade jag en ihopvikt design-väggklocka, (vilken inspirationsrik dag skulle den hängas upp undrar jag nyfiket)? Behöver jag nämna hur befriande det var att rensa ut?

Använda köksgrejer i procent: Uppskattningsvis 13%. På en bra dag.

Året 2014 gjorde vi egen flädersaft på vår nya köksö. Hurra!

Vi snackar förvaring nu

Kattvindarna bjöd på en sjuhundrades toppenfunktion för maximal förvaring, det var bara att öppna dörren och riktigt mosa in grejer där helt ohämmat. Utan minsta skam i kroppen.

Jag hittade flera banankartonger med ”på landet kläder” och ”landet saker” ifall vi skulle skaffa lantställe, sparat i över tio år. Behöver jag nämna att vi aldrig skaffade lantställe? Vi hade nämligen fullt upp med att klippa 2000 kvm gräs i trädgården varje vecka på åkgräsklippare som var stammis på verkstaden.

Vy mot baksidan från vårt gamla sovrumsfönster. Älskade denna inramning. Förråd till vänster, orangeri rakt fram, och uteplats till höger som bjöd in till massor av gräs och häckar att klippa.

”Det kan vara bra att ha”

Kategorin som levde på hoppet i kattvinden var onekligen jackorna från när jag och J-F var 15 år gamla. De hängde där och längtade efter att få pryda 37-gradiga axlar ifall att våra nuvarande jackor på något oförklarligt sätt skulle försvinna. Panik skulle då uppstå och vi skulle vilja köpa nya jackor. Framme i affären skulle vi inse att ”attans inte ett öre kvar på kontot” och då skulle vi uppgivet åka hem igen. Väl hemma skulle vi gå upp till kattvinden av alla ställen och förnöjt hitta jackorna som nu skulle se sin chans. J-F skulle vända sig till mig med en blick som fått storhetsvansinne efter att ha erövrat en ö-värld i Stilla havet. Därefter skulle vi krama om varandra och utropa ”heeey, vilken tur att vi sparade dem, för nu, nu jä-lar kom tillslut ögonblicket då det var bra att HA DEM KVAR!

Tänk om den stunden hade kommit.

Bästa förrådet har träpanel och ett (bastu)spjäll

Jag tar med er till det sista utrymmet för idag, vidare till det lyxiga lyxet, nämligen husets bastu (med barnspärr högst upp):

Bastun användes som bastu faktiskt, en gång. Den gången var det svägerskan med make som ville prova bastun när vi var alldeles nyinflyttade. Resterande 2007 stycken dagar fungerade bastun som ett allmänt förråd med toalett- och hygienartiklar, mediciner och lysrörslampor under själva sittdelen. Ifall vi skulle ha behövt, då är det bra med lysrör hemma. Tänk ändå att jag och maken bodde i 5,5 år i ett hus med bastu och ALDRIG TESTADE den. En bedrift i sig på något sätt. Det var återigen bara att rensa ut.

Jag har bara ett ord för detta spektakel som utspelade sig under 5,5 år. Det ordet är fördärv.


Motsatsen till detta handlar om en minimalistisk livsstil, som följer just detta med att rensa ut. När man ändå är igång med att rensa passar det bra att se över sina kostnader också och hur de kan minskas.