• 11 december, 2020

Resa med barn – 5 enkla tips för succé

Resa med barn – 5 enkla tips för succé

Resa med barn – 5 enkla tips för succé 1024 768 Jenny Erica Wright
Två barn på flygplats tittar på flyg

Bil- tåg- eller flygresa, faktum är att ni har bestämt er för att resa tillsammans med barn. Känns det nervöst? Skillnaden mellan fiasko och succé kan vara hårfin när man reser med barn, därför har jag samlat fem enkla tips som kan göra er resa till en succé!

Förberedelser

Det har tidernas generationer lärt ut till oss ”förberedelser är A och 0 för att få saker att fungera på ett bra sätt”. Det är jag beredd att hålla med om till 99,7 % när det gäller att resa med barn (0,3 % kan man väl ändå få ta på volley?). Hur som helst brukar små barn fungera bättre om de fått lite nys om vad som ska hända. Prata därför om resan ni ska åka på, berätta lite om vad som ska hända och hur resan dit går till. Titta på bilder tillsammans och låt barnet få vara delaktig.

Egen ryggsäck

Låt barnet ha med en egen liten ryggsäck som hen får packa med något som är deras. Låt dem ta med någon leksak och en liten bok eller något annat att sysselsätta sig med under resan. Kritor och ett litet ritblock brukar här vara en bra val. Obs – göm och glöm leksaker hemma som låter, då risken är överhängande att både du och medpassagerare annars passerar gränsen för galenskap. De flesta barn tycker det är kul att bära runt på sin egna lilla ryggsäck, och bonus är att de blir så väldigt gulliga tultandes runt med egen rygga och allt.

Snacks

Något att äta på är troligen det absolut viktigaste att ta med sig under resan. Resevänliga snacks är himla bra att hala fram när blodsockernivån är låg och humöret dalar. Snacks är också bra som tidsfördriv och för att det ju är gott och kul att äta. Tips på smarta snacks under resan är russin, bars, frukt, majskakor eller annat som är förpackat i mindre förpackningar som tar lite tid och pill att få i sig (man köper sig tid helt enkelt). En vinn-vinn situation för hela familjen!

Ombyten

När olyckan är framme med spill eller annat är det skönt att kunna byta om på barnet om det behövs. Förhoppningsvis behöver inte ombytet användas, men den gången det behövs är det ingen hit att inte ha möjligheten. Let me tell ya; vi skulle åka mot Arlanda för ett par år sedan. Bilen var lastad till max och barn i baksätet äter yougurt (fråga mig inte varför, kan vara ett av de sämre valen att ge en 4-åring i bilen). Vi hann väl åka hela 15 minuter i bilen innan barnet var täckt av yougurt, likväl som baksätet såklart. Vilket för in mig på mitt sista tips för resesuccén med barn…

Våtservetter

Japp, där har vi det – våtservetter alltså. Behöver det förklaras? Våtservetter är guds gåva till småbarnsföräldrar och ett måste med på resan. Det kan kommer garanterat finnas anledning att torka upp till exempel yougurt över hela barnet, torka av händer som rört varenda millimeter av möjlig yta inne i flygplanet, städa ansiktet efter förtäring av mat, få bort geggiga chokladfläckar från kläder och så vidare. Det finns ingen hejd. Så våtservetter alltså, kom ihåg.

Trevlig resa!

Med dessa fem supertips önskar jag er en glad och trevlig resa! Det är urkul att resa tillsammans med barn – kom bara ihåg att förberedelser numera är din bästa vän i tider med småttingar.


Läs gärna vidare på vad du kan hitta på att göra med barn i Portugal!