• 7 januari, 2021

Sluta att hoppas – börja göra istället

Sluta att hoppas – börja göra istället

Sluta att hoppas – börja göra istället 1009 1024 Jenny Erica Wright

När vi hoppas tar vi bort vårt personliga ansvar för att något ska förändras, och lägger allt ansvar på hoppet.

Jag läste för ett par veckor sedan några intressanta funderingar kring att hoppas. Att sätta hopp till något; när vi hoppas att något ska bli bättre, bli mer som vi önskar oss, eller att en förändring ska ske. Denna skribent menade att det är detsamma som att göra ingenting det här med att hoppas. Att passivt vänta på att något ska hända en.

Varför vi inte ska hoppas

Att sätta hopp till att något ska ske eller förändras är som att ropa ut sin önskning i intet, luta sig tillbaka, och hoppas att någon eller någon annan gör jobbet. När vi hoppas tar vi bort vårt personliga ansvar för att något ska förändras, och lägger allt ansvar på hoppet. Hoppet ska alltså göra förändringen, och vi ska sitta och titta på från läktaren. Högst riskabelt med andra ord att det aldrig blir någon förändring i den riktning vi önskar.

All förändring kräver insatser

För att en önskvärd förändring ska ske, vad det än kan handla om, kräver den nya vanor och insatser. De nya vanorna behöver ske, i de flesta fall, på daglig basis. Att hoppet plötsligt skulle börja ge oss nya vanor eller påverka oss att göra vissa handlingar är på tok för abstrakt. Hoppet kan alltså omöjligt ge oss detta, det vore dessutom orimligt och orättvist att begära det.

Därför ska vi göra

Förändringar är något vi själva måste jobba för i aktiva handlingar. Vi måste bli konkreta i vad vi ska göra, hur vi ska göra och när vi ska göra något, för att något ska bli bättre eller förändras. Ansvaret att något i våra liv ska förändras, ligger helt och hållet hos oss själva. Ingen annan kan göra förändringen åt oss – allra minst hoppet.

Ta sig fram själv

Vi behöver aktivt jobba med att något ska bli bättre eller förändras. Ansvaret ligger till 100% på oss själva. Sluta att hoppas – börja istället att göra.


Läs vidare på få det du vill ha, är det möjligt?, för mer relaterat innehåll.