• 12 april, 2021

Vardagen som den stora vinnaren

Vardagen som den stora vinnaren

Vardagen som den stora vinnaren 870 1024 Jenny Erica Wright

Jag vill slå ett slag för en hållbar vardag, för en kul vardag, för en dag, varje dag, att trivas i. En vardag så bra att vi längtar till den under helgen. Vardagen kan nämligen vara det bästa som finns.

När måndagen är vår bästa dag, då har vi vunnit.

Nästan alla dagar är vardag

Majoriteten av dagar för alla oss består av vardag. Ingen kommer undan här, oberoende av vart vi bor eller vad vi gör. Bara en liten del av vår tid är helg eller semester, så varför pressa in allt vi vill göra och längtar efter in i de små tidsfönstren? Tänk om varje dag istället var det vi längtade till? Det bästa är att det är möjligt.

Den sjuka vardagen

I min värld är det bakvänt att vardagen är så pass tung att ta sig igenom. Stillasittande, hög stress, noll återhämtning och ett ständigt mätande av effektivitet gör oss sjuka. Vardagen är så tung att vi lätt lägger till med osunda vanor som exempelvis socker, osund mat och mängder med kaffé för att orka ta oss igenom vardagen. Utmattningsdiagnoser slår i taket. Övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar kryper ner i åldrarna.

Det kan inte vara möjligt att de dagar vi har flest av är så ohälsosamma att de gör oss sjuka. Jag tycker inte att det är den vardagen någon av oss förtjänar. Det måste finnas andra sätt.

Ta semester från vardagen

På sommaren i Sverige kommer öppningen, de lagstadgade fem veckor av sammanhängande semester som vi har rätt att ta ut. Då ska här vilas upp sig och ta igen sig. Paradoxalt försöker vi ändå att pressa in allt vi vill hinna med att göra och se också, semestern är vår chans. Vi ska alltså både vila och köra järnet – allt för att fylla på med liv i oss till de kommande tio månaderna tills det är… semester igen.

Jag vet inte hur du känner i frågan. Jag vill inte behöva ta semester från min vardag för att orka med morgondagens vardag som jag per definition inte orkar med. It makes no sense.

Den hållbara och friska vardagen

Jag vill att vardagen ska vara hållbar och möjlig. Vardagen ska göra oss starkare och innehålla sunda vanor. Det ska finnas tid för återhämtning och innehålla delar som våra hjärtan klappar extra för. Vardagen ska göra oss glada och få oss att vilja göra vårt bästa.

Övergången

Hur byter man ut denna gråtrista vardag mot en glad att längta till? Jag tror att det finns många lösningar. Jag listar upp ett par saker värt att fundera kring:

  1. Trivs du på ditt jobb? Om inte – byt.
  2. Rör du på dig en varje dag? Det kan vara promenader, cykling, joggingurer, simning, gym-träning etc.
  3. Är du pigg på dagen? Om inte, gå och lägg dig betydligt tidigare.
  4. Finns det tid på dagen som är långsammare? Tid att koppla av? Om inte – se till att ta dig denna tid.
  5. Känner du dig glad, lugn och tillfreds i vardagen? Om inte, dags att inventera livet i stort. Ett par tips för att inventera i livet är att läsa vidare på hur du minskar dina kostnader, hur du får det du vill ha, jobba hemifrån, att släppa taget och att må bra.

När måndagen är vår bästa dag, då har vi vunnit.