• 1 april, 2021

Gröna städer

Gröna städer

Gröna städer 1024 1024 Jenny Erica Wright

De gröna städerna runtom i världen är ett bättre alternativ för oss att bosätta oss i, jämfört med städer med minimal grönska. Så säger även forskningen i ämnet.

Vi mår bättre på flera sätt om det finns växtlighet och parker i städerna där vi bor, jämfört med städer där det är lite grönska. Städer med mycket växtlighet gör oss lugnare och minskar stress. Mycket växtlighet minskar också risken för en rad sjukdomar som bland annat högt blodtryck och psykisk ohälsa.

Gröna städer som New York

Kontraster i New York 2016. Hård betong möter mjuk grön växtlighet.

Vad häftigt, tänker jag! Själv har jag märkt hur jag väldigt lätt dras mot parker när jag befinner mig i städer. Jag märker hur det ger ett lugn och hur axlarna åker ner och slappnar av. Jag besökte New York för ett par år sedan, och då blev Central Park en klar favorit att avnjuta kaffet i.

Människan behöver grönt, det är en lugnande och jordande färg. Värna om våra parker och plantera mer i städerna. Dras du till det gröna?


Gillar du gröna städer, kanske du även blir nyfiken på det motsatta? Nämligen en topp 5 lista om att bo i fritidshus! Eller varför inte hur det kan vara att bo på landet?