• 4 februari, 2021

Vem är du om det vore annorlunda?

Vem är du om det vore annorlunda?

Vem är du om det vore annorlunda? 781 1024 Jenny Erica Wright

Vem är du om du hade andra vänner, jobbade någon annanstans och bodde på en annan plats? Skulle du fortfarande vara du? Vad är det egentligen som gör dig till den du är och hur du och omgivningen ser på dig?

Vi är vanedjur

Det sägs att vi människor är vanedjur, och jag tror att det stämmer väldigt bra på många av oss. Vi går till skola och jobb, skaffar två barn, längtar till helgen, har fredagsmys, äter lördagsgodis, bor där vi bor, har samma vänner som vi alltid haft, längtar till den obligatoriska sommarsemestern och ojar oss på vintern när mörkret kommer. Upprepning. Dag efter dag. Vecka efter vecka. År efter år. 

Om allt ändrades och du inte hade det som du alltid haft, blir den naturliga frågan: Vem ÄR du då?

Definitionen du

Tänk på vad det är som du tycker gör dig till den du är idag. Är det de rutiner och vanor du har och gör varje dag? Handlar det mer om vad du jobbar som, vilken titel du har? Är det ditt hem och dina saker och ägor som definierar dig? Eller har det att göra med vem du umgås med? Kan det ha något med de tankar du tänker, eller de ambitioner du har? Är du dina visioner och din syn på livet? 

Sidospår – Tänk om det är våra tankar vi tänker som är de vi är. De flesta tankar sker tyst i våra huvuden, vilket skulle betyda att vi alla är någonting annat än det vi utåt verkar vara.

Vi vänder på det

Människor är komplexa och det finns givetsvis inte bara ett svar på den frågan. Frågan är stor, nästan ogripbar. Desto större anledning att fundera kring den, enligt mig. Föreställ dig att du bodde på ett annat sätt någon annanstans på jorden, tjänade pengar till mat och boende på ett annat sätt än idag, träffade andra människor som du inte brukar träffa, hade andra vanor, åt annan mat och så vidare. Vem ÄR du då? 

Visst är tanken både spännande och skrämmande? Det du är idag är resultatet av ett sammanhang du varit i mycket. Byter du sammanhang, skapar du också andra förutsättningar för hur du definierar dig själv. Tänk vilka resurser ändå som ligger där hos var och en av oss. Så outforskat.

Om allt var annorlunda, skulle du fortfarande vara du?


För fler liknande inlägg rekommenderar jag att du läser vidare om att byta åsikt.